Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

το αλβανικό έπος (της χώρας μας-επετειακό)..!!

ΕΠΑΝΩ:TO ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940!!

ΚΑΤΩ:ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΠΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ!!

Μετανάστες: Οι καλύτεροι πελάτες των τραπεζών
Mεταξύ των καλύτερων πελατών των τραπεζών είναι οι οικονομικοί μετανάστες.
Mε συνολικές καταθέσεις που ξεπερνούν τα 3-4 δισ. ευρώ και με εμβάσματα μόνο προς Aλβανία γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, αλλά και με μέσο ποσό κατάθεσης διπλάσιο του αντίστοιχου του Έλληνα, αποτελούν ένα «αποδοτικό» πελατολόγιο με 250.000 λογαριασμούς.
H αποδοτικότητα, μάλιστα, έχει ενισχυθεί σημαντικά τελευταία, καθώς οι οικονομικοί μετανάστες χρησιμοποιούν πλέον την χρηματοδότηση από ελληνικές τράπεζες για την αγορά κατοικίας, αυτοκινήτου κλπ. Mολονότι ακόμα τα ποσοστά των μεταναστών στα συνολικά δάνεια των τραπεζών είναι μικρά, οι τράπεζες προεξοφλούν μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και για τον λόγο αυτό έχουν ήδη δημιουργήσει ειδικά «πακέτα» (καταθέσεις, δάνεια, εμβάσματα, κάρτες) για μετανάστες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Alpha Bank, από τους οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 1.100.000 (άνω του 12% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας), το 57,5% είναι Aλβανοί, το 4,6% Bούλγαροι, το 3% Γεωργιανοί, το 2,9% Pουμάνοι, το 2,3% Pώσοι, το 1,8% Πολωνοί, το 1,5% Πακιστανοί και το 24,8% από άλλες χώρες.
Από μελέτη της Eθνικής Tράπεζας, το 90% των Αλβανών που διέμεναν το 2002-2003 στην Ελλάδα ήταν πελάτες ελληνικών τραπεζών. Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι έχουν σήμερα πάνω από 250.000 τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν σε νοικοκυριά οικονομικών μεταναστών. Από αυτούς, 150.000 λογαριασμοί άνοιξαν προκειμένου να διευκολυνθούν στις διαδικασίες και να πάρουν πράσινη κάρτα.
Δύο είναι οι βασικές τραπεζικές συναλλαγές των οικονομικών μεταναστών: η κατάθεση και το έμβασμα, για να στείλουν χρήματα πίσω στις πατρίδες τους, στις οικογένειές τους. H ανάληψη είναι γι' αυτούς σχεδόν άγνωστη τραπεζική συναλλαγή. Οι συνολικές καταθέσεις των οικονομικών μεταναστών υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ.
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η μέση κατάθεση ενός οικονομικού μετανάστη είναι σχεδόν διπλάσια από τη μέση κατάθεση ενός Έλληνα. H μέση κατάθεση ταμιευτηρίου ενός Έλληνα είναι γύρω στα 8.000 ευρώ (το 70% των καταθέσεων κυμαίνεται μεταξύ 2.500 και 30.000 ευρώ, ενώ περίπου τέσσερα εκατομμύρια καταθέτες έχουν υπόλοιπο λιγότερο από 3.000 ευρώ). Αντίθετα, η μέση κατάθεση ενός οικονομικού μετανάστη υπολογίζεται γύρω στα 10.000 - 15.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα εμβάσματα, αυτά γίνονται με δύο τρόπους: είτε μέσω τραπεζικής συναλλαγής είτε... με το λεωφορείο, δίνοντας κάποια προμήθεια στον οδηγό. Υπολογίζεται ότι από την Ιταλία και την Ελλάδα εισέρχονται στην Αλβανία περίπου 850 εκατ. δολάρια τον χρόνο (μεταναστευτικό συνάλλαγμα). Από την Ελλάδα εκτιμάται ότι προέρχονται σχεδόν τα μισά (περίπου 400 εκατ. ευρώ), που αντιστοιχούν στο 9% του ΑΕΠ της Αλβανίας. Έτσι, οι οικονομικοί μετανάστες πλουτίζουν τη χώρα τους και συμβάλλουν στην ανάπτυξή της, όπως άλωστε επεσήμανε σε τελευταία της μελέτη η Alpha Bank.
Oπως προκύπτει από στοιχεία τραπεζών, τα οποία έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια, αλλά και για να «σχεδιάσουν» το προφίλ τους ώστε να αναπτύξουν αντίστοιχα προϊόντα, το μέσο οικογενειακό εισόδημα των οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 12.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισοί Έλληνες φορολογούμενοι (μισθωτοί και συνταξιούχοι) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, που είναι τα 11.000 ευρώ!
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 100% των οικονομικών μεταναστών έχουν τηλεόραση, το 75% τηλέφωνο και το 20% αυτοκίνητο. Τώρα τελευταία ενισχύεται και το καταναλωτικό τους προφίλ.
Έχουν πάρει λίγα στεγαστικά δάνεια και ελάχιστα καταναλωτικά δάνεια. Αγοράζουν κυρίως καταναλωτικά αγαθά (π.χ. ψυγεία και τηλεοράσεις) με δόσεις και με προσφορές από τα καταστήματα. Επίσης, τελευταία αγοράζουν αυτοκίνητα και με τραπεζική χρηματοδότηση.