Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

πές τα χρυσόστομε...


Βγενόπουλος : «Αδικο και αντιδεοντολογικό τον σχέδιο στήριξης των τραπεζών»
29 Οκτωβρίου 2008, 15:02
του Δημήτρη Παφίλα

Ανέλαβε την ευθύνη του ο Όμιλος Marfin απέναντι στην κοινωνία με την ίδρυση του Ιδρύματος, αλλά ο αντιπρόεδρος της κ. Ανδρέας Βγενόπουλος χαρακτήρισε ως «σκάνδαλο» και ως « επιτομή της ανεπάρκειας το νομοσχέδιο που θα στηρίξει τις τράπεζες με 28 δισ. ευρώ. Ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι η τράπεζα του έκανε σωστή διαχείριση κινδύνου και δεν έχει πρόβλημα, αλλά ακόμη και κάποιες που υποστηρίζουν ότι είναι υγιείς θα προστρέξουν στο σχέδιο και θα κάνουν διπλάσιες κεφαλαιοποιήσεις σε βάρος των φορολογουμένων.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ελληνική κοινωνία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε ανεργία και απολύσεις, εάν δεν ανασχηματίσει το οικονομικό της μοντέλο.
Καταρχήν ο κ. Βγενόπουλος επισήμανε ότι το άκρως φιλελεύθερο μοντέλο της οικονομίας κατέρρευσε και οι χώρες αναζητούν το νέο, το οποίο θα έλθει ύστερα από ,μια περίοδο μερικού ή ολικού κρατικού ελέγχου.
Ο αντιπρόεδρος της MIG υποστήριξε ότι η δική του η τράπεζα δεν έχει ανάγκη κρατικής στήριξης, αλλά παρά ταύτα επιβαρύνεται με 40 εκατ. ευρώ ετήσια εισφορά, προς το Ταμείο Eγγυήσεων Καταθέσεων.
Περιγράφοντας τα προβλήματα ρευστότητας στις ελληνικές Τράπεζες είπε ότι έχουν προβλήματα όσες έχουν δείκτη δανείων/ καταθέσεις 120%, και όσες είναι εκτεθειμένες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου δανείζουν, αλλά δεν έχουν ανάλογες τοπικές καταθέσεις.
Το νομοσχέδιο, όπως είπε αντιμετωπίζει το πρόβλημα με « τρόπο άδικο, αντιτεχνοκρατικό, και αντιδεοντολογικό».
Εξήγησε ότι, από τα 28 δις. ευρώ, τα 23 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν την ρευστότητα, και τα 5 δισ. για την έκδοση προνομιούχων μετοχών.
Τα χρήματα των φορολογουμένων σε κίνδυνο
Λάβρος κατά του νομοσχεδίου και των συντακτών του, τόνισε πως δεν αποδίδονται οι ευθύνες στις διοικήσεις των τραπεζών που πραγματοποίησαν την συγκεκριμένη πολιτική ( περισσότερα δάνεια από καταθέσεις ), και οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν χρήματα, τα οποία μπαίνουν σε κίνδυνο.
Υποστήριξε πως δεν υπάρχει τίποτα ανακριβέστερο απο αυτό που υποστηρίζουν η κυβέρνηση και η Τράπεζα Ελλάδος, ότι, ο νόμος θα κατευθύνει τα κεφάλαια σε στεγαστικά δάνεια. « Πως είναι δυνατόν οι τράπεζες να δανείζονται με 10% και αργότερα να δανείζουν με 8-9%», αναρωτήθηκε.
Ο κ. Βγενόπουλος, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο πρώτα έπρεπε να υποχρεώσει τις τράπεζες σε αυξήσεις κεφαλαίου ή σε αυτορρύθμιση – όπως το εξωτερικό -. Αλλιώς, όπως συμπλήρωσε το νομοσχέδιο « Θα είναι σαν δανείζουν οι φορολογούμενοι τις Τράπεζες και αφού μπει καπέλο, να δανείζουν αργότερα του πολίτες».
Ο κ. Βγενόπουλος υπόστηριξε ότι, η Εθνική θα έπρεπε να ενισχύσει τις μικρότερες τράπεζες και οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών θα έπρεπε να ερωτηθούν για το σχέδιο και να συμμετάσχουν σε αυτό κατά το ποσοστό που τους αναλογεί.


(από το protothema.gr)