Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2008

επικίνδυνα παιχνίδια!!!


Πολεμικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή
Τουρκική πρόκληση με έρευνες στο Καστελόριζο
ρεπορτάζ: Λουκάς Δημάκας (ldimakas@dolnet.gr)
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008
Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2008 11:51


Σε εξέλιξη βρίσκεται επικίνδυνη πρόκληση των Τούρκων με έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο. Πολεμικά πλοία από την Ελλάδα και την Τουρκία έχουν σπεύσει στην περιοχή.
Νορβηγικό ερευνητικό σκάφος που έχει μισθώσει η Άγκυρα ξεκίνησε από χθες το πρωί έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα διεθνή ύδατα, 80 μίλια νοτίως του Καστελόριζου, συνοδεία της τουρκικής φρεγάτας Γιεντίζ.
Γύρω στις 10 το πρωί χθες έσπευσε στην περιοχή από τη Ρόδο η ελληνική κανονιοφόρος Πολεμιστής, μόλις υπήρξε η πληροφορία περί των τουρκικών ερευνών. Ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου εξέπεμψε σήμα προς τον κυβερνήτη του νορβηγικού σκάφους Μαλένε Όσκαρβολντ και τον προειδοποίησε ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι απαγορεύεται να κάνει έρευνες επ’ αυτής. Η ελληνική πλευρά από τις προηγούμενες μέρες είχε απορρίψει με ενέργειά της τουρκική αναγγελία για έρευνες στην περιοχή.
Πρόκληση από Τουρκία και ΝορβηγίαΟ καπετάνιος του νορβηγικού σκάφους απάντησε στον Πολεμιστή ότι έλαβε το σήμα και ότι το κατανόησε. Ταυτόχρονα στην Αθήνα είχε σημάνει συναγερμός στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Άμυνας. 'Εντονη διαμαρτυρία στη ΝορβηγίαΤο υπουργείο εξωτερικών κάλεσε αμέσως το Νορβηγό πρέσβη, του επέστησε την προσοχή για την παράνομη δραστηριότητα του νορβηγικού σκάφους και τον κάλεσε να συμμορφωθεί με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Το νορβηγικό σκάφος συνέχισε και αποχώρησε από την περιοχή και βγήκε εκτός υφαλοκρηπίδας μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα, πάντα συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα.
Όμως, από σήμερα το πρωί το επικίνδυνο σκηνικό ξαναστήθηκε και πάλι από την πλευρά της Τουρκίας. Το ερευνητικό σκάφος Μαλένε Όσκαρβολντ συνοδευόμενο από τη φρεγάτα βρίσκεται στην περιοχή και ξανάρχισε έρευνες. Ο Πολεμιστής ειδοποίησε ξανά με την πρέπουσα διαδικασία, ωστόσο από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της τουρκικής φρεγάτας Γιεντίζ προχωρά σε επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από την ελληνική κανονιοφόρο.

(έκτακτη ηλεκτρονική είδηση,από ΤΑ ΝΕΑ)